Dateljni so zelo dobri in glavna sestavina čudovite presne tortice z jagodami
Videla sem odličen recept za presno tortico. Še nikoli je nisem delala, a v receptu sem videla, da so za biskvit potrebni dateljni, orehi, ovseni kosmiči, jabolčna čežana, kokos in jagode. Ker je bila videti čudovita in je nisem še nikoli začela delati, sem se odločila, da jo naredim mami za rojstni dan.
Odpravila sem se v trgovino, da nabavim vse sestavine, ki jih potrebujem. Videla sem, da so dateljni že izkoščičeni, vzela sem še mlete orehe in jagode. Drugo sem imela že vse doma. V mikser sem dala najprej zmleti dateljne in ovsene kosmiče, nato sem jim dodala, še jabolčno čežano, ki sem jo skuhala sama, in mlete orehe. Kompaktno maso sem razporedila po tortnem pekaču in jo močno potepala, da je nastal lep in čvrst biskvit. Kako enostavno. Ko sem imela biskvit z dateljni že narejen, sem začela pripravljati še vrhnjo plast nadeva. Oprala sem jagode in jih 12 razrezala na pol, ter razporedila ob vbodu pekača. V posodi ali blenderju zmešamo kokosovo moko, jagode, malo limone in agarja, ne smejo manjkati suhi dateljni in voda. Ko se sestavine dobro premešajo, jih vlijemo na svoj biskvit v tortni model in postavimo v hladilnik za najmanj 4h.
Ko sem imela torto tako v hladilniku že dobri 2h, sem jo še okrasila z jagodami in dateljni po vrhu, ter potresla malo kokosove moke, da je bila videti zelo lepo, ter jo čez noč pustila še na hladnem.
Drugi dan smo odšli k mami, da ji voščimo za rojstni dan. Ko so ji zapeli in ji prinesli torto je bila zelo vesela. Še bolj je bila navdušena nad njenim okusom, saj tudi sama še nikoli ni pokusila presne torte. Ko sem ji povedala, da so glavna sestavina biskvita dateljni, ovseni kosmiči in orehi, kar ni mogla verjeti, saj je bil okus božanski. Še boljša kot navadna biskvitna torta.